log in

Trainingen

Bij Aegir zijn er twee groepen zwemmers:
   - Gevorderde zwemmers trainen op zaterdagochtend van 7.00 - 8.00 uur
   - Zwemmers trainen op zaterdagochtend van 8.00 - 9.00 uur

De zwemmers krijgen training van gediplomeerde trainers. Daarnaast zijn er een aantal vrijwilligers/oudere zwemmers die helpen bij de trainingen.

Regelmatig wordt de training van de tweede groep (8.00 - 9.00 uur) gezamenlijk afgesloten met een estafette of speciale instructie


Trainingstijden

DAG WAAR WAT TIJD WIE
Dinsdag PvdH zwemstadion zwemtraining 19.00 - 20.00 uur Gevorderden (10 onder begeleiding, de rest zwemt zelfstandig)
Woensdag Ir. Ottenbad zwemtraining 19.00 - 20.00 uur Medioren/ Gevorderden
Zaterdag Ir. Ottenbad zwemtraining 07.00 - 08.00 uur Gevorderden
zwemtraining 08.00 - 09.00 uur Beginners/ Medioren

Aegir wedstrijdzwemmen biedt de mogelijkheid om meerdere keren per week te trainen. De contributie die je betaald is afhankelijk van het aantal zwemuren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in wedstrijdzwemmers en conditiezwemmers. Conditiezwemmers doen niet mee aan KNZB-wedstrijden; wel zwemmen zij de interne wedstrijden zoals de clubkampioenschappen en de Ensink wedstrijd. Wedstrijdzwemmers doen wel mee met de KNZB-wedstrijden.

Verder gelden de volgende spelregels:
   - Iedere zwemmer kiest zelf hoe vaak en wanneer hij/zij traint.
   - Als je op zaterdag traint zwem je ook KNZB-wedstrijden. Als je KNZB-wedstrijden zwemt train je (ook) op zaterdag. De zaterdag wordt gezien als de 'basis-training'.
   - Wil je op zaterdag trainen zonder KNZB-wedstrijden te zwemmen, kan dit alleen met goedkeuring van de commissie (bv: vrijwilliger, zwemmer zwemt al enkele jaren, masterbaanzwemmer).
   - Wil je naast de zaterdag ook aanvullend op dinsdag en/of woensdag trainen. Neem dan contact op met de commissie Wedstrijdzwemmen.

Per trainingsmoment wordt een minimaal instroomniveau gevraagd:
   - Eis voor training zaterdag is C-diploma.
   - Eis voor training woensdag is Zwemvaardigheid 3 of beoordeling trainer.
   - Eis voor training dinsdag is beoordeling trainer (en ruimte in het bad).

Wanneer kun je uitslapen op zaterdag ochtend? Kijk ook eens in de kalender.
 


Trainingsregels

Aanvang training:
   - 10 minuten voor aanvang van de training aanwezig in het zwembad (gebouw).
   - 5 minuten voor aanvang van de training aanwezig aan de badrand.

Verder gelden de ongeschreven regels:
   - Rechts houden in de baan
   - Inhalen in het midden van de baan
   - Niet op elkaars voeten zwemmen, probeer naar snelheid je eigen plaats in de groep in te schatten zodat je niet op elkaars voeten zwemt (doe dit anders in overleg met je trainer(s))

 


Opbouwen en opruimen van het bad

   - De eerste groep zwemmers legt de lijnen in het water, hangt de rugslagvlaggen op en zet de startblokken op de kant (gaarne niet altijd dezelfde personen).
   - De tweede groep ruimt de lijnen, vlaggen, startblokken, plankjes, zoomers e.d. weer op. We verwachten dat dit werk door alle zwemmers/ zwemsters gedaan zal worden. Het is onderdeel van de training.


Afmelden voor trainingen

Voel je je plotseling niet lekker, of heb je andere plannen op zaterdag ochtend?
Je kunt je voor een training* afmelden via het emailadres: aegirwedstrijdzwemmen@gmail.com.

*onder training wordt verstaan, alle trainingen van het wedstrijdzwemmen: zwemtraining op zaterdagochtend, dinsdagavond en de landtraining op zondagochtend.


Extra trainingsmogelijkheden

Brevetzwemmen (woensdagavond)
Voor de zwemmers die de vlinderslag beheersen of in het bezit zijn van diploma “Zwemvaardigheid 3” bestaat een extra trainingsmogelijkheid op de woensdagavond. Zwemmers die de vlinderslag niet beheersen kunnen op woensdagavond of donderdagavond les krijgen bij het aanleren van de verschillende slagen bij het diplomazwemmen.

Pieter van den Hoogenband zwemstadion (dinsdagavond)
Voor de meer ervaren zwemmers en op uitnodiging van de trainers is er een training op dinsdagavond van 19.00 - 20.00 uur in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Voor de jongste zwemmers is een trainer aanwezig. Van de oudere zwemmers wordt verwacht dat ze zelf het aangeleverde trainingsschema volgen. Er wordt dus van je verwacht dat je serieus traint. Aan het einde van ieder seizoen wordt bekeken of hiermee doorgegaan kan worden i.v.m. evt. veranderingen bij de waterpoloafdeling en de beschikbaarheid van trainers. Tot nu toe zijn de ervaringen zeer positief en is er een enthousiaste opkomst van de zwemmers.

Landtraining
Landtraining oefeningen zijn erg belangrijk voor de wedstrijdzwemmer. Je traint de spiergroepen die gebruikt worden tijdens het zwemmen (denk hierbij aan je buikspieren, rugspieren, armspieren en beenspieren). Ook verbetert de landtraining je coördinatie, flexibiliteit en mobiliteit, dit is erg belangrijk tijdens het zwemmen. De landtraining maakt je naast een betere zwemmer ook een betere algemene sporter.
De landtraining is een les van 60 minuten (dus even lang als een zwemtraining). Dit uur wordt begonnen met een warming up, dit is belangrijk om blessures te voorkomen. Na de warming up volgen een aantal oefeningen om boven genoemde spiergroepen te trainen en jouw conditie uit te dagen. Deze oefeningen kunnen zijn in groepsverband, als duo en ook individueel. De training wordt afgesloten met een cooling down. Dit is belangrijk om alle gemaakt afvalstoffen zoals lactaat (=melkzuur) af te voeren.


Contributie(controle)

Komend seizoen wordt elk kwartaal gecontroleerd of de contributie tijdig betaald is.
Gegevens voor de betaling van de contributie vind je op de contributiekaart.
Tip: Maak per kwartaal een standaard betaalopdracht aan zodat je niet kunt vergeten de contributie te betalen.
meer info? klik hier


Langdurig afwezig

Het kan voorkomen dat je langdurig (méér dan 1 maand) afwezig bent door bijv. een blessure, ziekte of een stage. Neem dan contact op met de penningmeester
(e-mail penningmeester@aegir-eindhoven.nl) voor een regeling met betrekking tot de contributie. Mail tevens naar aegirwedstrijdzwemmen@gmail.com zodat ook de commissie hiervan op de hoogte is, en de desbetreffende trainer(s) in kan lichten.


Veilig zwemmen bij Aegir

Veilig leren zwemmen staat bij Aegir voorop. Om de veiligheid van de zwemmers te kunnen waarborgen is het merendeel van de instructeurs en trainers in het bezit van het diploma “Zwemmend Redden voor Zwembaden” en/of het EHBO-diploma.

Zwemmend Redden voor Zwembaden
Hoe kun je iemand makkelijk redden? Wat te doen bij iemand in paniek en ook hoe in zo'n geval met het publiek om te gaan. Hoe til je iemand uit het water? Al deze dingen en nog veel meer is de trainers uitgelegd tijdens de cursus Zwemmend Redden voor Zwembaden.

EHBO-diploma
Niemand wil met lege handen staan bij een ongeval. Door te weten wat te doen kunnen de trainers snel iemand helpen. Van verband leggen tot de stabiele zijligging, van (schaaf)wonden tot kneuzingen en nog veel meer is uitgelegd tijdens de EHBO-cursus.

Code blauw
In en rondom het zwembad gelden regels en afspraken. Deze (spel)regels zorgen voor een eerlijke wedstrijd en een fijne sportomgeving, waardoor sporters beter presteren en meer plezier in het sporten hebben. CODE BLAUW staat daarom voor respect, sportiviteit, veiligheid en plezier.

Vragen of opmerkingen, of zit jij zelf ergens mee?
Alle commissieleden zijn bereikbaar via: aegirwedstrijdzwemmen@gmail.com
De vertrouwenscontactpersonen zijn bereikbaar via: vcp@aegir-eindhoven.nl